Недашківська Раїса

1943 — наші дні

Недашківська Раїса Степанівна 
(Нар. 17 лютого 1943)
Актриса театру та кіно

Народна артистка України (1993).

Художній керівник Театру "Під зоряним небом", заснованого Київським республіканським планетарієм товариства "Знання" України та Культурним центром "Мир - Л". Народна артистка України, кавалер ордена "Княгині Ольги", лауреат Премії ім. Миколи Островського.

Народилася 17 лютого 1943 року в с. Старі Вороб'ї Малинського району Житомирської області в багатодітній і працьовитій родині. Батько — Недашківський Степан Романович, 1910 р. н., військовослужбовець, учасник Великої Вітчизняної війни, має нагороди, помер. Мати — Недашківська Аріна Трохимівна, 1910 р. н., учасниця Великої Вітчизняної війни.

Закінчила середню школу № 87 у м. Києві. Навчалася на кінофакультеті в Київському інституті ім. Карпенка-Карого в майстерні відомого кінорежисера Віктора Івченка.

З 1965 по 1980 рік працювала на кіностудії ім. Довженка, а з 1980 по 1993 рік - у Київському Молодіжному театрі. З 1993 р. художній керівник театру "Під зоряним небом".

У 1979 р. на міжнародному кінофестивалі країн Азії та Африки Раїса Степанівна отримала Гран-прі за кращу жіночу роль таджички Рано у фільмі "А щастя поруч", в 1993 р. на міжнародному кінофестивалі "Білий лелека" за роль Катерини Білокур у фільмі "Буйна", в 1994 р. на авторському фестивалі "Сузір'я" разом з Ольгою Сумською отримала Гран-прі за найкращі жіночі ролі у фільмі "Голос трави" режисера Наталії Мотузко.

У 1989 році отримала найвищу кінематографічну нагороду - приз "Ніка" за роль Марії у фільмі "Комісар" від Спілки кінематографістів СРСР. У 1998 р. на міжнародному кінофестивалі "Золотий витязь" отримала премію ім. С. Ф. Бондарчука за внесок у мистецтво. На честь 40-річчя творчої діяльності нагороджена орденом "Княгині Ольги".

Шлях у кінематографію почався в 17 років роллю Мавки в "Лісовій пісні" режисера В. І. Івченка - улюбленого вчителя.

Всебічно обдарована, талановита людина високої духовності і великого серця, Раїса Степанівна все життя працює над удосконаленням свого творчого напряму і можливостей. Її прекрасне натхненне обличчя вважається втіленням "Обличчя українського кіно", - так зазначалося на всіх кінофестивалях і, зокрема, в Японії.

Раїса Недашківська створила багато прекрасних образів жінок різного віку і різних часів у фільмах: "Лісова пісня", "Телефоністка", "Подорож у квітень", "Сон", "Царська наречена", "Гадюка", "Народжена революцією", "Голос трави "," Роксолана "та багато інших. У своєму театрі "Під зоряним небом" неперевершено читає планетарну поезію. Вчить молоду творчу генерацію і закохує її у високий світ духовності - поезію. Своїм життєвим кредо вважає допомогу всім людям перейти в епоху Гармонії, Любові, Серця.

джерело

Фільмографія:
1961 — Лісова пісня
1961 — Дмитро Горицвіт
1965 — Гадюка
1966 — Формула райдуги
1967 — Комиссар
1968 — Помилка Оноре де Бальзака
1971 — Лада з країни Берендеїв
1972 — Юлька
1977 — Запрошення до танцю
1977 — телесеріал «Народжена революцією» (10 серій)
1979 — Вавілон ХХ
1979 — Вигідний контракт (4 серії)
1980 — Страх
1986 — Кармелюк
1990 — Меланхолійний вальс
1991 — Чудо в краю забуття
1991 — Народний Малахій
1991 — Феофанія, яка малює смерть
1992 — Голос трави
1993 — Сад Гетсиманський
1993 — Кайдашева сім'я
1995 — Об'єкт «Джей»
1999 — Посмішка звіра (10 серій)
2000 — Чорна рада (9 серій)
2001 — Молитва за гетьмана Мазепу
2002 - Таємниця Чингісхана

Раїса Недашківська: «Я вдячна тим, хто допомагав мені сходити на Голгофу»
«Те, що не вмирає». Раїса Недашківська: «Актор — це поводир, і йому не можна притягувати погане» (в газеті "Дзеркало тижня")
Раїса Недашківська: «Смерті не буває.Є лише перехід»

Видання та твори


Сад Гетсиманський Сад Гетсиманський

Синько Ростислав, Недашківська Раїса, Вітер Василь, Багряний Іван (Лозов'ягін Іван Павлович)

Лісова пісня Лісова пісня

Недашківська Раїса, Вескляров Петро, Роговцева Ада, Леся Українка, Івченко Віктор Іларіонович

Чудо в краю забуття Чудо в краю забуття

Шевчук Валерій, Губа Володимир, Хостікоєв Анатолій, Степанков Костянтин, Недашківська Раїса

Таємниця Чингісхана Таємниця Чингісхана

Драч Іван, Станкович Євген, Ступка Богдан, Драч Олег, Недашківська Раїса, Романюк Сергій, Степанков Костянтин

Гадюка Гадюка

Миколайчук Іван, Недашківська Раїса, Степанков Костянтин, Івченко Віктор Іларіонович

Коментарі