Музей Тараса Шевченка у Каневі

Розмір: 672.6 Kb

Матеріал надано користувачем: (Hell`ga)

Опис


Приміщення музею Шевченка було збудоване в 1935-37 роках за проектом Василя Кричевського, якого вважають автором українського архітектурного модерну. Зрозуміло, що до початку третього тисячоліття стан будівлі погіршився, тому урядовці вирішили терміново відремонтувати пам'ятку.

Реконструкція Шевченківського національного заповідника розпочалась у 2003 році, коли головним проектувальником було обрано "УкрНДІпроектреставрацію". Працівники інституту запропонували відтворити початковий вигляд будинку згідно з проектом Кричевського, які спеціально надав його онук Василь Лінде-Кричевський, який проживає у Венесуелі. Згідно з початковим задумом, будівля мала бути прикрашена українськими орнаментами, виконаними в техніці майоліки. На стелі залів повинні були знаходитись кесони з кольоровими розетками. Особлива увага приділялась вітражам та модерновим огорожам. Окрім того, працівники інституту хотіли відновити первісне колористичне вирішення інтер'єрів, яке знайшли під більш пізніми нашаруваннями.

Проект Лариси Скорик кардинально відрізняється від задуму УкрНДІпроектреставрації", який базується на ескізах Кричевського. Зовні будівля повинна бути білою, без жодних розписів. У фойє замість кольорових розеток - натяжна стеля. Замість паркетної підлоги - граніт. Дерев'яні огорожі другого ярусу вестибюлю будуть замінені на "конструкцію з нержавіючої сталі та металу". За задумом пані Скорик, панівним кольором у музеї стане сірий. Стіни повинні бути коричневого чи темно-сірого кольору, колони в залах - також сірими, а вікна в фойє будуть закриті темно-сірими завісами та репродукціями. А центральним тематичним блоком у вестибюлі стане... "наріжний камінь".

У проектному плані камінь записаний як "валун зі стесаною верхівкою" із червоною стрічкою-китайкою, якою була вкрита домовина Тараса Шевченка. Цей образ має уособлювати "велич і монументальність постаті Шевченка", стверджується в проектному плані Скорик. Відмову від паркету на користь граніту Скорик аргументувала неактуальністю дерев'яних підлог.

"Паркет був готовий, його залишалося тільки покласти. Але пані Скорик вирішила зробити гранітну підлогу. І білим замалювати фасад. Бо вона казала, що "не треба нам цього мальовидла", - розповів Олег Граужис. - Губернатор Черкаської області спочатку подивився і сказав: "Ні, ми не будемо робити, як вона каже. А вже за тиждень повідомив: "Все, ми не обговорюємо це питання, робитиме Скорик".

Файли


0dd0ba6-6.jpg jpg (40.3 Kb)

30dc28a-7.jpg jpg (35.7 Kb)

6253a79-8.jpg jpg (38.3 Kb)

83c2881-13.jpg jpg (47 Kb)

881beb8-3.jpg jpg (83.6 Kb)

9139706-4 (1).jpg jpg (55.8 Kb)

9139706-4.jpg jpg (55.8 Kb)

9fdbe09-9.jpg jpg (28.6 Kb)

d6e77b6-5.jpg jpg (34 Kb)

eda30cb-11 (1).jpg jpg (65 Kb)

eda30cb-11.jpg jpg (65 Kb)

f47e2cc-12.jpg jpg (51.8 Kb)

fb0ed0d-2.jpg jpg (71.7 Kb)

Коментарі